Kos
 
 

  Bestemmingen
  Verzorgingstype
  Prijsklasse
  Klantwaardering
  Aantal sterren   ★★★★★ ()   ★★★★+ ()   ★★★★ ()   ★★★+ ()   ★★★ ()   ★★+ ()   ★★ ()   ★+ ()   ★ ()
Kos staat al jaren in de top drie van Griekse vakantie-eilanden. Het is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders, Belgen en Engelsen. De Engelsen vieren vooral in Kardamena vakantie en hier dichtbij heeft hotelketen Mitsis een luxe eigen dorp met meerdere grote hotels. Duizenden toeristen kunnen hier genieten van een luxe vakantie. Kos is vrij vlak en redelijk klein in oppervlakte. De afstanden zijn kort en de wegen zijn redelijk goed. Een lekkere vakantiebestemming om te genieten van zon, zee en strand. In Kos stad komen de cultuurliefhebbers ook aan hun trekken. De meeste archeologische vondsten van het eiland vind je hier en zijn nog gratis te bezichtigen ook.

Kos stranden
Kos vakantie in GriekenlandStranden vind je genoeg en de mooiste liggen richting Kefalos als Paradise beach. Drukkere stranden en direct ook bij vakantiedorpen liggen in het noordoosten van het Griekse eiland. Bij Kos stad in de wijk Lambi, maar ook Tigaki heeft mooie zandstranden. Tigaki is prima geschikt voor kleine kinderen en je kunt een lekkere strandwandeling maken naar Marmari langs het strand. Hou je niet van strand dan zijn wellicht de Embros Thermen iets voor je. Een natuurlijk warm bronbad in zee. Ook gratis trouwens, maar in de zomer best druk en dan is het bad te klein voor alle toeristen.

Kos excursies
Een leuke excursie om te maken is de drie eilanden tour met een boot. Je bezoekt drie eilanden in de buurt van Kos als Nissyros. Deze excursie is ook los te boeken en erg leuk voor een dage uit. Je kunt op Nissyros een rondje wandelen door de oude vulkaan en ook het stradje hier is de moeite waard. Om te shoppen kun je vanuit Kos-stad een dagje met de noot naar Bodrum in Turkije. De afstand is redelijk kort en je bezoekt hier o.a. enkele bazars. Als je zelf geen huurauto hebt is het mooi om een avondexcursie te maken naar Zia en de andere bergdorpen hier in de omgeving. De zonsondergang is hier prachtig en ook leuk om een rondje te lopen door het dorp met al zijn nijverheidswinkeltjes. Vast en zeker dat je hier een leuke souvenir kunt scoren.

Kos fietsen
Kos last minute naar ZiaKos is één van de enige Griekse eilanden waar fietspaden lopen. Vaak parallel aan de wegen, maar het verkeer is er hier op ingesteld. Een slimme marketingtruc? Dat zou kunnen, maar het is wel een van de trekpleisters van Kos. Niet voor niets natuurlijk dan wij Nederlanders ons hier zo thuis voelen. De fietspaden lopen niet over het eiland, maar alleen in de buurt van Kos-stad. Je kunt bijvoorbeeld met de fiets naar Tigaki of Marmari, maar ook naar Psalidi of zelfs verder naar de Embros Thermen. Wat dacht je met de fiets naar het Asklepieion? Geen probleem prima te doen. Een kleine helling, maar niet steil. Alternatief is een tochtje met het treintje vanuit Kos-stad naar het Asklepieion. Ook leuk en kost maar een paar euro.

Wat moet je zien op Kos
Je mag een bezoek aan Kos-stad niet missen met de oude agora en ook de huidige agora (markt) op het Eleftherias plein. De oude oprgavingen zijn best indrukwekkend met veel zuilen die op verschillende plaatsen in de stad zijn te bezichtigen. Helemaal gratis en 24 uur per dag. Het dorp Kefalos is in augustus leuk om te bezoeken. Hier worden dan de honingfeesten georganiseerd. Bij Plaka ligt het zogenaamde pauwenbos. Hier lopen de pauwen los rond en het is een populaire plaats van eilandbewoners om te gaan picknicken. De Embros thermen zijn ook aan te bevelen en uniek. 

De prijzen in Kos
Kos vakantie excursie naar NissyrosDe meeste prijzen van eten en drinken in Kos liggen lager dan bij ons in Nederland. Natuurlijk is een Mythos biertje 's nachts in Barstraat duurder dan overdag in een plaatselijke supermarkt. Uiteten in een restaurant is een stuk goedkoper op Kos dan in Nederland. De meeste hoofdgerechten kosten tussen de zes en twaalf euro en voor een biertje betaal je tussen de twee en drie euro. Water is erg goedkoop op Kos. In de supermarkt koop je zes anderhalve literflessen voor ongeveer twee euro. Overige producten zijn nagenoeg evenduur als in Nederland. Bij een grote supermarkt als Lidl is boodschappen doen een stuk voordeliger dan bij de lokale winkeltjes. Ze hebben hier natuurlijk ook niet alles.

Restaurants in Kos-stad
In Kos stad liggen de meeste restaurants rondom de haven van de hoofdstad. Eigenlijk begint het al direct na het Hippocrates plein en het loopt door tot na de dolfijnenrotonde. Als je hier verder doorloopt langs de zee kom je nog enkele goede visrestaurants tegen. Het meest bekende restaurant in Kos-stad heeft blauwe stoeltjes en serveert heerlijke vis. De foto heb je vast weleens gezien is typisch Grieks.